23 Σεπ 2013

Αναφορά και φωτογραφίες από την εκδήλωση της 19ης του Σεπτέμβρη


Εισαγωγική ομιλία - χαιρετισμός
του Θέμου Δημητρίου στη Δημόσια Συζήτηση με θέμα
Από την "Αραβική Άνοιξη" στη Συριακή Κρίση
Το ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής
που οργάνωσε η ΕΡΑΣ στις 19 Σεπτεμβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία

Αγαπητοί φίλοι,
Διαλέξαμε για την πρώτη μετακαλοκαιρινή εκδήλωση της ΕΡΑΣ το θέμα της κρίσης στη Συρία γιατί πιστεύουμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορούν να περιοριστούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά, γιατί το τι συμβαίνει στον κόσμο, ιδιαίτερα αν αυτό είναι μόλις 100 χιλιόμετρα μακρυά, επηρεάζει άμεσα κι εμάς. Κρίναμε λοιπόν πως η Συριακή κρίση πρέπει να συζητηθεί σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει.
Η Συριακή κρίση αποτελεί μια φάση του μεγαλύτερου δράματος της Αραβικής Επανάστασης που ξεκίνησε με τον αυτοπυρπολισμό του Μωχάμετ Μπουαζίζι στην Τυνησία στις 17 του Δεκέμβρη 2010. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν οδήγησαν ένα μήνα αργότερα στην πτώση του Μπεν Αλι, του αγαπημένου δικτάτορα των Δυτικών και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Η επιτυχία της εξέγερσης στην Τυνησία πυροδότησε εξεγέρσεις σε πολλές Αραβικές χώρες με σημαντικότερη την Αίγυπτο όπου ανατράπηκε ο άλλος ευνοούμενος της Δύσης, και ιδιαίτερα των Αμερικανών,  ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Ως εδώ τα στρατόπεδα φαίνονταν σχετικά ξεκάθαρα: από τη μια οι εξεγερμένες μάζες και από την άλλη οι δικτάτορες, ο στρατός και οι Δυτικοί πάτρονές τους.  Η εικόνα άρχισε να θολώνει με την εξέγερση στη Λιβύη ενάντια σε ένα δικτάτορα που η Δύση μισούσε. Πόσο υπέθαλψε η Δύση αυτή την εξέγερση είναι κάτι που ίσως να μη μάθουμε ποτέ. Αυτό που είναι γεγονος είναι ότι με την εξέγερση στη Λιβύη αρχίζει μια ανακατάταξη δυνάμεων και συμμαχιών όπου η επανάσταση υφαρπάζεται από τους Δυτικούς από τη μια και τους Ισλαμιστες από την άλλη.  Οι εξεγερμένες μάζες βλέπουν το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή να μετατρέπεται σε μια εκβιαστική επιλογή ανάμεσα στους Στρατιωτικούς και τους Μουσουλμάνους, ανάμεσα στη Δυτική επικυριαρχία μέσα από στρατιωτικούς δικτάτορες και τον Ισλαμικό φανταμενταλισμό.
Το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου που άνοιξε η Δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη τείνει να συνεχίσει η κρίση στη Συρία. Οι ομοιότητες είναι πολλές. Η εχθρότητα της Δύσης στο δικτάτορα, η εμπλοκή των ισλαμιστών, η χρονική διάρκεια και η βιαιότητα της σύγκρουσης.  Η σημαντικότερη διαφορα είναι ότι στη Συρία η Δύση βρίσκεται μπροστά σε μια άπειρα πιο πολύπλοκη κατάσταση που κάμνει τυχόν επέμβασή της να έχει πολύ αβέβαια αποτελέσματα. Το εκρηκτικό κοκτέιλ της Συριακής κρίσης περιλαμβάνει ασταθή υλικά όπως είναι η Αλ Κάιντα, η Τουρκία, η Χισμπολλάχ, το Ισραήλ.
Φυσικά στον ορίζοντα του Δυτικού ενδιαφέροντος στη Συρία βρίσκεται το Ιράν και η ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια ηγεμονία που παρά την επίδειξη της στρατιωτικής τους παντοδυναμίας βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση, από το Ιράκ ως το Αφγανιστάν, από την Κορέα ως τη Ζιμπάπουε, από την Αλ Κάιντα ως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, από τη Ρωσία ως την Κίνα.
Το πρόβλημα με αυτού του είδους την αμφισβήτηση είναι ότι δεν οδηγεί πουθενά εκτός από τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τα χυδαία διλήμματα Ισλάμ ή Ιμπεριαλισμός, Ερντογάν ή Ασσάντ, Σιωνισμός ή Χαμάς δεν είναι παρά έκφραση της αποσύνθεσης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, σε τελευταία ανάλυση του παγκόσμιου καπιταλισμού.  Είναι διλήμματα που έχουν την ίδια ρίζα με τα γνωστά μας Τρόικα ή καταστροφή, κούρεμα ή χρεωκοπία, μείωση μισθών ή ανεργία, κατάργηση της δημοκρατίας ή πείνα.
Πού βρίσκεται η εργατική τάξη και ο Διεθνισμός σ’ αυτό τον κυκεώνα των γεγονότων;  Είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο στις μεγάλες κινητοποιήσεις της Δύσης, το κίνημα Occupy της Αμερικης, οι Indignados της Ισπανίας, οι Αγανακτισμένοι της Ελλάδας, όσο και στις μεγάλες εξεγέρσεις του Αραβικού κόσμου η εργατική τάξη δεν φαίνεται πουθενά; Γιατί σε καμιά από τις κινητοποιήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής δεν μπήκε κυρίαρχα το ζήτημα του Σοσιαλισμού; Γιατι σε καμιά από τις Αραβικές εξεγέρσεις δεν τέθηκε κυρίαρχα το ζήτημα της Αραβικής επανάστασης σαν ενιαίο φαινόμενο και όχι σαν κατατεμαχισμένος αγώνας μέσα στα τεχνητά σύνορα της αποικιοκρατικής διαίρεσης;

Φιλοδοξούμε η αποψινή συζήτηση να φωτίσει λίγο τα γεγονότα στην περιοχή και να βάλει το λιθαράκι της στην κατανόηση της μεγάλης εικόνας, στην κατανόηση των δικών μας καθηκόντων ως αγωνιστών του Παγκόσμιου Σοσιαλισμού.

Ο Ντίνος Αγιομαμίτης διαβάζει το ψήφισμα καταδίκης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους ναζί της Χρυσής Αυγής
Ο Θέμος Δημητρίου διαβάζει την εισαγωγική του ομιλία

Το πάνελ της συζήτησης. Από τα αριστερά Κώστας Γουλιάμος, Δάφνος Οικονόμου συντονιστής, Λέαντρος Φίσερ, και Νιαζί Κιζιλγκουρέκ.

Η συζήτηση είχε μεγάλη συμμετοχή










ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ"



Το ΓΡΑΝΑΖΙ (
http://granazi.org) σας Προσκαλεί στην Εκδήλωση – Συζήτηση που Οργανώνει με Θέμα:

«ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ  ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ»

- ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ¨ΚΡΙΣΗ¨ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ –

-Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους!-

Με την είσοδο της Κύπρου στην λίστα των χωρών που καταστρέφονται από τα μνημόνια άρχισε η επίθεση εναντίον μας. Η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη διάλυση του κράτους πρόνοιας, στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την συγκάλυψη των υπεύθυνων για την κρίση: των τραπεζιτών και των ντόπιων και ξένων εκπροσώπων του νεοφιλελευθερισμού.

Για να είναι συνεπείς προς τους πιστωτές-τοκογλύφους,  οι κυβερνώντες προσπαθούν με ζήλο να μας θυσιάσουν στο βωμό του κέρδους. Πρώτος τους στόχος είναι διάλυση της ήδη περιορισμένης δημόσιας υγείας και προσπαθούν να τον πετύχουν με το γνωστό τρόπο: τσεκούρι στις δαπάνες της δημόσιας υγείας, ρατσιστικά επιχειρήματα περί νοσοκομείων κατειλημμένων από μετανάστες, Τουρκοκύπριους και κάθε λογής φτωχούς.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που είναι ήδη γνωστά τα αποτελέσματα του θανατηφόρου συνδυασμού καπιταλιστικής κρίσης και μνημονίων: αύξηση των δεικτών θνησιμότητας, ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής υγείας, κατάρρευση της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Αντί δηλαδή να βελτιωθεί και να επεκταθεί το δημόσιο σύστημα υγείας τώρα που το χρειαζόμαστε όλο και περισσότεροι, η κυβέρνηση το διαλύει. Με το νέο νόμο εκχωρεί την υγεία στους ιδιώτες που νοιάζονται μόνο για το πως θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη. 

Επειδή λοιπόν ξέρουμε τι μας περιμένει, σε αυτή την επίθεση πρέπει να απαντήσουμε με την αλληλεγγύη μας, να περιφρουρήσουμε όσα χτίστηκαν με κόπο και κάνουν την ζωή μας αξιοπρεπή και ανθρώπινη.  Να παλέψουμε με κάθε τρόπο, όλοι μαζί ενωμένοι, για την διάσωση και επέκταση της δημόσιας δωρεάν υγείας.

·         ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ
·         ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
·         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αίθουσα ΕΒ107

Καλλιπόλεως 75, Αγλατζιά, Λευκωσία, ΩΡΑ: 7:00μμ

20 Σεπ 2013

Ψήφισμα καταδίκης της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Έγινε ψες η συνάντηση συζήτηση, με θέμα "Από την Αραβική Άνοιξη στη Συριακή Κρίση"που οργάνωσε η ΕΡΑΣ Λευκωσίας στην Δημοσιογραφική Εστία. Με το άνοιγμα της συζήτησης κατατέθηκε από την Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ και εκκρίθηκε ομόφωνα κείμενο ψηφίσματος για την καταδίκη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Επίσης έγινε κάλεσμα για στήριξη και συμμετοχή στην σημερινή εκδήλωση καταδίκης του φόνου. Εκδήλωση που κάλεσε το ΑΚΕΛ για σήμερα 20/9/2013 με μάζεμα έξω από το οίκημα της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. η ώρα 5:00μμ και πορεία στην Ελληνική Πρεσβεία.


Ψήφισμα καταδίκης της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής
Καταδικάζουμε την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ομάδα σαράντα περίπου νεοναζί τής Χρυσής Αυγής έστησε καρτέρι σε παρέα νέων αντιφασιστών που βρίσκονταν σε καφετέρια στην Αμφιάλη. Οι επιτιθέμενοι φορούσαν μαύρα ρούχα, είχαν γάντια στα χέρια και σιδερογροθιές και λειτουργούσαν με εντολές υπεύθυνων ως παραστρατιωτικό σώμα. Ο δολοφόνος έφτασε με αυτοκίνητο μπαίνοντας ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας και δολοφόνησε με μαχαιριές τον Παύλο Φύσσα. Τραυματίστηκαν και άλλοι αντιφασίστες.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι η κορύφωση μιας σειράς επιθέσεων που έχουν κλιμακωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Προηγήθηκε η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές της Ζώνης Περάματος, οι ξυλοδαρμοί μεταναστών, οι επιθέσεις σε γραφεία της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλων στεκιών γειτονιάς.
 Είναι φανερό ότι το φασιστικό φίδι έχει εκκολαφθεί από το αυγό και βρίσκεται στους δρόμους. Την μεγαλύτερη ευθύνη γι αυτό την έχει η κυβέρνηση Σαμαρά που το ζέστανε σε ένα ακροδεξιό περιβάλλον που καλλιέργησε με ρατσιστικά προγκρόμ κατά των μεταναστών, με διώξεις των αντιφασιστών και που άφησε να κυκλοφορούν ατιμώρητοι με μαχαίρια και πιστόλια δολοφόνοι χρυσαυγίτες, και να δρουν με την ανοχή ή ακόμη και την προστασία της αστυνομίας.
Ο φασισμός δεν είναι μία «άλλη άποψη» στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Είναι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν τις ελευθερίες όλων μας. Κάθε ανοχή του είναι επικίνδυνη και τον θρέφει.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ΕΛΑΜ,  ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο, που όσο και να μασκαρεύεται με πατριωτικά φτιασιδώματα δεν μπορεί να κρύψει τον νεοναζιστικό χαρακτήρα του. Έχει ήδη καταγράψει στο μητρώο του αρκετές επιθέσεις κυρίως σε τουρκοκύπριους και μετανάστες όπως το μαχαίρωμα τουρκοκύπριου στις Φοινικούδες, τον ξυλοδαρμό του λαχειοπώλη στη Λήδρας που αρνήθηκε να πάρει το φυλλάδιο τους, τις επιθέσεις σε φοιτητές στα πανεπιστήμια και πολλά άλλα που δεν βγαίνουν στα αστυνομικά δελτία.
Εκφράζουμε την έντονη αντίδραση μας στη πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι «δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η σύνδεση, οποιασδήποτε οργάνωσης στη Κύπρο με ρατσιστική ή/και ξενοφοβική δράση». Ή εθελοτυφλεί ο Υπουργός ή ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Τέτοιες πολιτικές είναι που ζεστάνουν το αυγό του φιδιού ώστε να εκκολαφτεί και να έχουμε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά.
Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να χτίσουμε μια κοινωνική συμμαχία αντίστασης στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, να απομονώσουν αυτή τη ναζιστική συμμορία και να την στείλουμε εκεί που πραγματικά της αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Λευκωσία 20/9/2013


18 Σεπ 2013

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει στοχοποίηση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και παραβίαση του ιατρικού απορρήτου

Δελτίο Τύπου – Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει στοχοποίηση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και παραβίαση του ιατρικού απορρήτου
Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει άλλο ένα σοβαρότατο περιστατικό κατάφωρης παραβίασης του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, όπως και συνολικής κακοδιαχείρισης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δύο υποθέσεων γυναικών - αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Η μεταχείριση των γυναικών αυτών  αναδεικνύει δυστυχώς για ακόμη μια φορά την απουσία αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας και στήριξης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στις παρούσες υποθέσεις στην  παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης και του ρόλου τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και των ΜΜΕ στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και την υπόθαλψη των διακρίσεων και του ρατσισμού.


______________________________________________________________
 Press Release – Tuesday, 17 September 2013

KISA reports targeting of human trafficking victims and a breach of medical confidentiality
KISA – Action for Equality, Support, Antiracism reports yet another extremely severe incident involving a blatant breach of the right to privacy, as well as a complete mishandling of the cases of two women – recognised victims of trafficking by relevant state authorities and services. Unfortunately, the treatment of these women reflects yet again the absence of an effective and integrated framework for protection and support of human trafficking victims; in the aforementioned cases, with particular emphasis on the breach of the medical confidentiality code of ethics and of the law regarding data protection, as well as the role of state services and the media in the breach of human rights of migrants and the fostering of discrimination and racism. 


16 Σεπ 2013

Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε! Κάτω τα χέρια από το δημόσιο πλούτο

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε
Κάτω τα χέρια από το δημόσιο πλούτο

Αν οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής δεν ήταν τόσο τραγικές για την κοινωνία θα μπορούσαμε να μιλούμε απλώς για ένα τραγελαφικό φαινόμενο. Την ίδια ώρα που στην οικονομία χρεοκοπεί η ναυαρχίδα του ιδιωτικού τομέα κατά πρώτο λόγο, δηλαδή οι τράπεζες και κατά δεύτερο ο στόλος συνοδείας, δηλαδή οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, συμπαρασέρνοντας ολόκληρη την κοινωνία στην ανεργία και την ανέχεια, η κυβερνητική μνημονιακή συμμαχία έχει το περισσό  θράσος να προσπαθεί να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών. Είναι διάχυτο μέσα από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς της διαπλοκής ότι η οικονομική ολιγαρχία, καπιταλιστές και επαίτες ταυτόχρονα, ακονίζουν τα μαχαίρια για το διαμοιρασμό του δημόσιου πλούτου.
Ο δημόσιος πλούτος ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό τουλάχιστον περισσότερο από την εκκλησιαστική περιουσία που αποτελεί οθωμανικό κατάλοιπο και θα έπρεπε να είχε ήδη μετατραπεί σε δημόσιο οργανισμό προς όφελος της κοινωνίας και απελευθέρωση από το χρέος της Τρόικας.
Ο ημικρατικοί οργανισμοί απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προόδου για το πέρασμα από την αγροτική οικονομία στην σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα στους διάφορους τομείς (ηλεκτρισμός, νερό, τηλεπικοινωνίες, ραδιοτηλεόραση κλπ) και αποτελούν σημαντικό στυλοβάτη της.
Μετά από πολλές δεκαετίες έχουν συσσωρεύσει ένα σημαντικό κεφάλαιο, τεχνογνωσία και εμπειρία. Ταυτόχρονα μαζί με την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί έχουν συσσωρευτεί και αρκετά προβλήματα όπως η γραφειοκρατικοποίηση τους, και η εξάρτηση τους από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και από διαπλεκόμενους μηχανισμούς της Βουλής. Μια σειρά από σκάνδαλα που σχετίζονται με τα πιο πάνω βλέπουν επιλεκτικά το φως της δημοσιότητας ως παρελκόμενα μιας μάχης μέχρι τελικής πτώσης από τους εξαγριωμένους οικονομικούς παράγοντες και τους διαπλεκόμενους πολιτικούς.
Οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν πρέπει ούτε να ιδιωτικοποιηθούν μερικά ή ολικά, ούτε με μετοχοποίηση ούτε με άλλους ελιγμούς του ιδιωτικού κεφαλαίου, ούτε όμως να παραμείνουν στη συγκεκριμένη γραφειοκρατική τους δομή ελεγχόμενοι από αλλότρια συμφέροντα και αδιαφανείς διαδικασίες.
Αντίθετα η ΕΡΑΣ θεωρεί ότι στην κρίσιμη αυτή συγκυρία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις δημοκρατικοποίησης – κοινωνικοποίησης  των οργανισμών αυτών με ανακλητά αιρετά διοικητικά συμβούλια στα οποία θα αντιπροσωπεύονται με επάρκεια τόσο οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς όσο και οι επωφελούμενοι πολίτες μέσα από δομές αντιπροσώπευσης που θα πρέπει να δημιουργηθούν (σύνδεσμοι συνδρομητών, περιβαλλοντικών κ.α. μη κυβερνητικών οργανισμών).  Αναγκαίο βήμα για να αποκτήσουν οι οργανισμοί αυτοί την απόλυτη εμπιστοσύνη και το σεβασμό του πολίτη είναι να γίνουν αντικείμενο ανεξάρτητης αναδρομικής έρευνας στην ολότητα τους.
Ως ΕΡΑΣ καλούμε την κοινωνία να αντιδράσει μαζικά και δυναμικά στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικά ζητούμενα ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό.
 Ένα επιχείρημα που προβάλλουν κυρίως οι κερδοφόροι δημόσιοι οργανισμοί ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι δέχονται να πληρώσουν οι ίδιοι το 1,5 δις που η Τρόικα ζητεί ως αντίτιμο για την εκποίηση τους με δάνειο που θα αποπληρώσουν οι ίδιοι. Η άποψη μας είναι ότι και αυτός ο τρόπος αποτελεί τελικά ένα έμμεσο τρόπο μεταφοράς του κόστους της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων παράλληλα με τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Εμείς ζητούμε να μην ιδιωτικοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος αλλά ούτε και να πληρώσει τη ζημιά του συστήματος ο κόσμος.
Σε ότι αφορά μια σειρά μη κερδοφόρους δημόσιους οργανισμούς δηλώνουμε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την κοινωνική τους χρησιμότητα,  την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής  που προσφέρουν στον Πολίτη. Μερικοί θα πρέπει ενδεχομένως να κλείσουν διότι δημιουργήθηκαν απλά για να εξυπηρετήσουν ημετέρους. Άλλοι όπως αυτοί που σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά όπως το νερό για παράδειγμα ή την ασφάλεια (λιμάνια και αεροδρόμια) θα πρέπει να μείνουν ή να επανέλθουν στο δημόσιο. Θα πρέπει ενδεχομένως να δημιουργηθούν άλλοι οργανισμοί όπως για παράδειγμα στη δημόσια συγκοινωνία.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης εισηγούμαστε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να απελευθερώσουν το κράτος από το δημόσιο χρέος. Συνοπτικά αναφέρουμε:
  • Με τη φορολόγηση του συσσωρευμένου κινητού και ακίνητου πλούτου και την αύξηση του εταιρικού φόρου.
  •  Με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και των εξοπλισμών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων.
  • Με την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους.
  • Με την αποτελεσματική φορολόγηση ή και τη δήμευση   της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  • Με τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και τη μόνιμη κρατικοποίηση των τραπεζών υπό δημοκρατικό έλεγχο στη βάση της λογικής ότι το χρήμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.
  • Με τη δημιουργία προϋποθέσεων για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας με βασικό κριτήριο την απασχόληση και γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.


ΕΡΑΣ Λευκωσίας

12 Σεπ 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Από την "Αραβική Άνοιξη" στη Συριακή Κρίση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Από την "Αραβική Άνοιξη" στη Συριακή Κρίση
Το ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής

Εισαγωγική ομιλία: Θέμος Δημητρίου, Μέλος της ΕΡΑΣ
Ομιλητές:

  • Κώστας Γουλιάμος, Καθηγητής και Αντιπρύτανης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
  • Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Λέανδρος Φίσιερ, Ερευνητής στο Κέντρο για Μεσανατολικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Marburg στη Γερμανία
Συντονισμός: Δάφνος Οικονόμου, Μέλος της ΕΡΑΣ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 7.30 μμ
Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία

3 Σεπ 2013

Όλοι την Πέμπτη 5 του Σεπτέμβρη 2013 στις 4.00 μμ έξω απο την Βουλή των Αντιπροσώπων για να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια της Κυβέρνησης




ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Ξεσηκωθείτε. Αντισταθείτε. Τέρμα στην κοινωνική υποταγή. Η απουσία δυναμικής αντίστασης έχει αποθρασύνει την οικονομική ολιγαρχία που εκπροσωπεί η κυβερνώσα μνημονιακή συμμαχία η οποία επιδίδεται στη λεηλασία του βιοτικού επιπέδου των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Μετά την αποτυχία της να απομειώσει τις καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ αποφάσισε να εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά μέσω της μείωσης των μισθών, τη συρρίκνωση της κοινωνικής πρόνοιας και τη φορολόγηση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας. Καλούμε τους μισθωτούς να αντισταθούν σε αυτή την πρόκληση της συγκυβέρνησης Αναστασιάδη και να αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι για τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Ο κτηματικός φόρος πρέπει να είναι ένα μέσο συμβολής των ιδιωτών που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που άλλωστε οφείλεται αποκλειστικά στη βουλιμία της οικονομικής ολιγαρχίας.
Σε μια κοινωνία όπως τη δική μας, στην οποία το κοινωνικό κράτος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, η μικρή οικογενειακή ιδιοκτησία διαδραματίζει ένα θεμελιακό ρόλο στην κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα για στους νέους οι οποίοι είναι καταδικασμένοι πλέον σε μακρές περιόδους ανεργίας.
Στην ουσία πρόκειται για νέα εισβολή, οικονομική αυτή τη φορά, που στοχεύει στην καταλήστευση της μικρής ιδιοκτησίας που θα οδηγήσει σε στρατιές αστέγων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι και ο Συνεργατισμός που μετατρέπεται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο σε μια κρατική τράπεζα με 18 υποκαταστήματα. Η κοινωνία δεν χρειάζεται ακόμα μια τράπεζα που να λειτουργεί με τους όρους της "αγοράς" αλλά ένα Συνεργατικό κίνημα στην υπηρεσία της κοινωνίας, των μισθωτών, των βιοτεχνών και των αγροτών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η επαναφορά του Συνεργατισμού στη βασική αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τα ζητήματα που τίθενται εδώ είναι δυο μόνο απο μια σειρά πολλών μέτρων που προωθεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Η κοινωνία οφείλει να απαντήσει με μαχητικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη.
Η συγκρότηση ενός μετώπου κοινωνικής αντίστασης είναι αναγκαία
- για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς αποδεκτή δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης,
- για να εμποδιστεί το κύμα μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό,
- για να καταπολεμηθεί η ανεργία,
- για να διαφυλαχτεί ένα αποδεκτό σύστημα υγείας και παιδείας,
- για να αναχαιτιστεί η νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση.

Όλοι την Πέμπτη 5 του Σεπτέμβρη 2013 στις 4.00 μμ έξω απο την Βουλή των Αντιπροσώπων για να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια της Κυβέρνησης.

 ΕΡΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ